Presentasjon av trenerveileder Rune Skarbom

Vi i RASK er svært fornøyd med at Rune Skarbom har påtatt seg rollen som trenerveileder i RASK i 2022.

 

Dette er en svært viktig rolle, og oppgavene er omfattende:

  • Ansvarlig sammen med SU for at sportsplanen legges til grunn for gjennomføring av aktiviteter i klubben
  • Følge opp trenere i faglige og praktiske spørsmål samt være en trener for trenerne
  • Ansvarlig for oppfølging av keepertreneren og keeperskole
  • Kartlegge kompetanse og se til at alle trenere har nødvendig utdanning
  • Ikke ansvarlig, men kan bistå med rekruttering av nye trenere
  • Planlegging og gjennomføring av 3 trenerforum årlig, i samarbeid med SU
  • Ansvarlig for å utarbeide en struktur på hvordan trenerforum i klubben skal organiseres, i samarbeid med SU
  • Ha oversikt med hvem som har tilgang til www.treningsøkta.no, samt bistå med passord for nye brukere
  • Bistå spillerutvikler til hospitering mellom ulike årsklasser, og for kommunikasjonen og tilretteleggingen
  • Være ansvarlig sammen med spillerutvikler, og lagets trenere for innstilling til hvem som skal få anledning til å delta på kvalifiseringsøkter til landslagsskolen. Endelig beslutning tas av SU.

Navn: Rune Skarbom
Alder: 48
Bosted: Bogerud
Tlf: 982 55 090
Email: skarbom@online.no

 

Kan du fortelle litt om deg selv?

Oppvekst/interesser? Oppvokst på Bogerud, med Rustadfeltet som nærmeste nabo. Hadde en aktiv barn og ungdomstid med mange aktiviteter. Ved siden av fotball spilte jeg ishockey for Vålerenga fra jeg var 7 til jeg var 14, etter det spilte jeg ett år for Hasle/Løren. I tillegg har jeg forsøkt meg som utøver på Judo og Taekwondo.  Ved siden av fotballen er jeg interessert i elektroniske duppeditter. Jeg samler på spillkonsoller fra 1970 tallet og frem til i dag hvor jeg da også reparerer og modifiserer spillkonsollene, dette gjelder både håndholdte og de som kobles TVen.

 

Hva er ditt sivile yrke?

Jeg er i dag Service Manager i IT avdelingen til Dahl Optimera Norge. Der begynte jeg første januar i år, før dette jobbet jeg 18 år i TietoEvry i mange forskjeller roller og før dette 9 år i det som i dag er Atea..  

 

Kan du fortelle om din spiller- og trenerkarriere?

Jeg begynte å spille for Rustad i seks års alderen og ga meg som juniorspiller. Da begynte jeg som trener og dommer. I 1992 tok jeg Trener II lisens, det er det som i dag er B lisens for trenere. Som dommer dømte jeg opp til 2. divisjon kvinner og 4 divisjon herrer. Jeg har vært trener for flere lag og representert flere klubber som: Rustad IL, Lambertseter IF, Manglerud Star, Lyn, Bøler IF og nå RASK. Abildsø har jeg vært indirekte trener for da jeg var trener for samarbeidslaget til Rustad og Abildsø gutter født 1990. Dette var en fin tid og jeg har tatt med meg mye av den erfaringen inn i sammenslåingen av nevnte klubber til RASK. I tillegg hadde jeg rollen som spillerutvikler i FK Oslo Øst da denne eksisterte. Jeg er også sertifisert Trener II i håndballen. All erfaring fra tiden som aktiv utøver i forskjellige grener og erfaring som trener i forskjellige idretter er noe jeg tar med meg som fotballtrener og trenerveileder

 

Du er nå ansatt som Trenerveileder i RASK.  Hva inspirer deg i en slik jobb?

Jeg drives av å se at spillere utvikler seg, gleden av mestring. Det å kunne gi spillere i klubber som RASK samme muligheter og tilbud som klubber der har bedre midler er en målsetning for meg. De lagene jeg har trent har man klart å holde på flest mulig spillere lengst mulig til å bli best mulig. Jeg har fått lov til å være trener til spillere som har takket nei til klubber, som kun tenker resultat og henter nye spillere hvert år på aldersbestemte trinn, og allikevel lykkes som senior spillere når de blir i moderklubber. Spillere som har kommet inn på kretslag og aldersbestemte landslag, sett igjen spillere i de to øverste divisjonene i Norge som har blitt i sine moderklubber til de var juniorspillere, dette starter med treneren. Vi har mange dyktige mennesker i denne klubben og mange flinke trenere som stiller opp kveld etter kveld, disse fortjener verktøy for å lettere utføre sine trenergjerninger og her håper jeg å kunne bidra.

 

Har du noen forbilder?

Hvem ser du opp til? Jeg ser opp til alle dyktige mennesker som klarer å inspirere. Nils Arne Eggen sa det’ Alt jeg kan har jeg lært av noen andre’. Jeg har lært mye av mange og de er alle noen jeg ser opp til, uansett om de er kjente TV fjes eller ei.

 

Hvordan ser det ultimate talentet ut?

Hva er talent, er det første som jeg tenker på. Talent kommer fra den romerske myntenheten Talent som ga mennesker som hadde Talent en fordel.  I dag omtales talent som noe man er født med, et fortrinn man har fra fødselen og utrykket benyttes gjerne om idrettsutøvere og kunstnere. Erfaring og forskning viser at det er de som har talent i ung alder som ikke kan når frem til toppnivå i voksen alder, det betyr ikke at man ikke kan nå frem med drømmene sine når man omtales som talen i ung alder. I Norge ble det gjort et flerårstudium på 13 og 14 åringer i fotball, fra 2005 til 2020. Talent er vel og bra, men gode holdninger til trening og egen utvikling er et bedre kort for å nå frem.

 

Hva kan RASK sine spillere forvente av deg?

Jeg er lidenskapelig i det jeg driver med, jeg forsøker å se alle og hjelpe alle til å nå sine mål. Ikke alle ønsker å leve av fotballen og alle kan ikke leve av fotballen, men alle kan ta med seg erfaring og lærdom fra fotballen inn i samfunnet ellers. Jeg forsøker mest mulig å dra paralleller fra fotballen inn i daglige situasjoner utenfor banen. Det er snakk om at vi sammen utvikler oss som mennesker.

 

Hva er dine viktigste råd til en spiller som ønsker å bli best mulig?

Uansett hva din lidenskap er og hva det er du ønsker å bli best mulig på eller i, ta ansvar selv for å nå ditt mål. Det er deg alene som bærer ansvaret om du skal lykkes og det er de rundt deg som kan hjelpe deg til å nå ditt mål.

 

RASK er en nyetablert klubb. Hva er viktig for klubben å prioritere på kort sikt?

Huske på at vi er en mestringsorientertklubb, ikke en resultatorientertklubb. Her skal alle ses, høres og hjelpes til å kunne mestre. Uansett hvilken rolle man har i denne klubben. Gode resultater kommer med utvikling, utvikling kommer med mestring, mestring kommer med riktig trening. Det er også viktig at vi ikke prioriterer kun et idrettsfelt, vi har to anlegg som fortjener like mye oppmerksomhet. Glemmer vi dette vil vi fort miste et stort nedslagsfelt og hensikten med sammenslåingen av klubbene vil feile.

 

Om du lukker øyene og ser 10 år frem i tid. Hvor ser du for deg RASK som klubb, og hvilke endringer har skjedd?

Om ti år ser jeg for meg RASK som en lavterskelklubb der alle har lik mulighet til å lykkes uansett bakgrunn og balast man har med seg. En klubb som er for alle rundt Østensjøvannet og bidrar til godt et godt samhold med mye mestring.

Siste nytt